Fazla Düşünmenin Yorgunluğu | Terapi Evreni
Fazla Düşünmenin Yorgunluğu

Bir şey hakkında düşünmek genellikle beyin jimnastiği açısından çoğu zaman iyidir ancak düşüncelerimizi kontrol etmek zordur, biz sussak bile zihnimizde dönmesini durduramayız her şey kontrolden çıkar, giderek daha fazla odaklanırız ve kapana kıstırılmış hissederiz. Bu durum kronikleşebilir ve zaman içinde yorgun ve yıpranmış hissederiz. Beynimiz yaşadığımız içinde bulunduğumuz durumları değerlendirirken tüm bunları önemli, önemsiz, acil, sıradan, tehditkar, zararsız gibi kategorilere ayırır. Bu ayrım sonrasında düşünülen konular kişi için ne kadar acil, önemli ya da tehditkar bir durum halini alıyorsa beyin o konuyu işlemek ve vücudu tetikte tutmak için aşırı düşünmeye başlar.

            Çoğumuz ne kadar uğraşırsak uğraşalım, bir şeyi düşünmeden edemediğimiz deneyimler yaşamışızdır. Bazen ne yapabileceğimizi görmek ve çözebilmek için o durumu kesitlere ayırırız ve olayı analiz etmeye çalışırız. İnsanların durumları algılama biçimi duygu ve davranışlarını etkilemektedir. Bu yüzden aşırı düşünmek olumsuz düşünceleri içermektedir. Olumsuz düşünceler ise kişiyi daha çok yıpratır ve yorar. Bu durumlar psikolojik problemlerin temelini oluşturur. Bu nedenle her zaman olumsuz düşünmeye meyilli olanlar bu şekilde düşünme alışkanlığını geliştireceklerdir. Bir şeyi fazla düşünmek stres, korku ve endişeye zemin hazırlar. Bu sadece bir şey hakkında fazla düşünmek değil, o düşünceye bağımlı hale gelmek ve hayatımızdaki işlevini kaybetmektir. Sonuç olarak fazla düşünmek kişisel, sosyal ve iş yaşamımızı olumsuz etkileyebilmektedir.

            Öyleyse üzerinde aşırı düşündüğünüz konuları gözden geçirin. Kafanızın içindeki düşünceleri bir kağıda yazarak soyuttan, somuta dönüştürün. Kafanızdan o an geçen her şeyi kağıda dökerek yazmak kafanızı boşaltmanın en kısa yoludur. Bunu yaparken kendinizi eleştirmeyin ve yargılamayın. Daha sonradan o kağıdı huzur köşenizde okuyarak farkındalığınızı arttırın. Ve kendinize şunu sorun “Bu düşüncelerim gerçek mi yoksa zihnimin ürettiği bir senaryo mu?” ya da “ Bu düşüncelerim beni geliştiriyor mu yoksa durgunlaştırıyor mu?”. Kendinize bunları sorun ve daha sonrasında kendinizi “iyi hissetmek” için yapabileceğiniz şeyler neler olabileceğini düşünün. Son olarak bu durumla başa çıkamadığınızı düşündüğünüzde profesyonel destek alabilirsiniz. Sevgiyle kalın..

 


Yazar
Seans Ücretleri
Seans süreleri 45 dakikadır. Hemen Randevu Al

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul