İlişkilerde Sevgiyle Yarışan Duygular | Terapi Evreni
İlişkilerde Sevgiyle Yarışan Duygular

Bizlerin, duygusal ihtiyaçlarımız arasında en önemli sayılabilecek kaynaklardan biri sevgidir. Yakın çevremizle sıcak, samimi, güven ve şefkat içeren ilişkiler kurmak isteriz. Fakat her zaman bu konuda başarılı olamayabiliyoruz. Sevdiğimiz ve önemsediğimiz insanlarla tartışmak canımızı sıkar. Çok önem vermediğimiz kişilerle yaşadığımız tartışmalar bile enerjimizi düşürür, iyi olma halimizi engelleyebilir. Bu tartışmaların nedeni birçok etkenden kaynaklanabilir ama burada bahsedeceğim kısmı, sevginin geri planda ama başka duyguların öncelikli olduğu durumlardır.

            Peki bu iyi geçinmemizi engelleyen duygular nelerdir? Dr. David Burns’ün “Birlikte İyi Hissetmek” kitabında bahsettiği bazı duygular;

·       Güç ve Kontrol: Tartışmalarda sakin ve çözüm odaklı yaklaşmak yerine daha baskın ve saldırgan tutumda bulunmanın çok daha tatmin edici olması.

·       İntikam: Olumsuz bir tutumla karşılaşıldığında aynı şekilde tepki verme isteğinin doğması ve bunu hak olarak görmek.

·       Narsisizm: Çıkarlara ve hedeflere çok fazla odaklanıp yakın çevreyi manipüle etme ve bunun sonucunda yakın ilişkiler kuramama.

·       Gurur ve Utanç: Maruz kalınan eleştiriler sonucu, eleştirilerdeki doğruluk payını fark edip yine de kabul edememek. Daha çok savunmaya geçmek ve araya duvar örmek.

·       Suçlama: En çok kullanılan ve tatminkâr ilişkiler kurmayı en çok etkileyen davranış biçimi. Bir bakıma sorunlar olduğunda en kolay yoldur. Çünkü o sorundaki kendi rolümüzü görmemiş oluruz.

·       Kendine acıma: Karşındakini suçlamayla bağlantılı olarak, kendini kurban olarak görmek.

·       Öfke ve Acı: Tartışmalarda öfkeyi motivasyon aracı olarak görmek. Haksızlık duygusunu giderme amacıyla kullanmak. Çok sık başvurulduğunda kin ve düşmanlığa varacak raddeye götürme riski vardır.

·       Rekabet: İlişkinin güç savaşına dönmesine neden olabilir. Bir kazanan ve bir kaybeden olduğunu düşünmek, enerjimizi sorunu çözmeye harcamaktan çok çatışmayı kazanmaya harcamamıza sebep olur.

Sevgi, ilişkilerin sağlıklı ve tatminkâr olmasını sağlamada en önemli yakıtlardan biridir. Bazen isteyerek bazen de istemeyerek sevginin önüne geçen duygularımız ilişkilerimizi tehlikeye sokabilir. Burada kilit nokta, gerçekten ne istediğimizi kendimize sormamızdır. Örneğin, gerçekten güç sahibi olmak mı öncelikli ya da rekabete girmek mi daha tatmin edici? Yoksa sıcak ve yakın bir ilişki yaşamak mı bizim için önemli? Bunun dışında, hangisine sahip olmanın daha avantajlı olduğunu düşünmek de zihnimizde daha net bir tablo çıkartabilir. Eğer ilişkilerimizi geliştirme ihtiyacını hissediyorsak ve sevgiyi ön plana almak istiyorsak, karşımızdakiyle birbirimize giden yolu tekrar bulmamız gerekir. Bunu da çabalayarak, emek vererek, anlayış ve şefkat göstererek başarabiliriz.

“Sevgi, sevdiğimiz şeyin yaşaması, gelişmesi için duyduğumuz etkin ilgidir.” (Erich Fromm)

Sevgilerle,

 


Psikolog
Yazar
Psikolog Nazlı
Seans Ücretleri
  • Görüntülü1100.00 TL
  • Sesli1050.00 TL
Seans süreleri 45 dakikadır. Hemen Randevu Al

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul