Sahte Benlik | Terapi Evreni
Sahte Benlik

Bu işte bir terslik var ama oldukça düz görünüyor.

Sahte benlikte kişi, olduğu kişi gibi değil çevresindekilerin onu görmek istediği şekilde davranır. İnsanlar bazı durumlarda kabul görmek, onaylanmak, sevilmek için çevreye ayak uydurabilirler. Buna sahte benlik dense de kişi farkında olduğu için kısa sürelidir. Bazı kişilerde ise durum biraz daha farklıdır. Kişi o kadar çok sahte benlikte kalır ki kendi benliğinden tamamen uzaklaşır. Bu kişiler genelde kendi düşüncelerini, arzularını yok sayarak çevresindeki kişilere uyumlanarak hayatlarını sürdürürler. O kadar kendi benliklerinden uzak kalırlar ki gerçek benliklerini, oluşturdukları sahte benlik zannederler. Peki, bu sahte benlik dediğimiz şeyin kaynağı nereden geliyor olabilir?

1.      Koşullu Sevgi Veren Ebeveyn

Şunu yaparsan…

Bir kişinin kendini en doğal hali ile yansıtabileceği yerlerden biri ailesinin yanıdır. Fakat ebeveynler bazen çocuklarını oldukları gibi kabul etmez. Hatta bazen istemeden de olsa olduğu kişi olduğu için cezalandırır. Bazen ise tam tersi. Ebeveynler, çocukları istedikleri gibi davrandıklarında sadece sevgi gösterirler, onaylarlar ve kabul ederler. Çocuklar ise ebeveynler tarafından oluşturulan kalıplar dışına çıkmaktan endişe duydukları için, ebeveynlerinin verdiği koşullu bile olsa sevgiyi kaybetmemek için sadece o kalıplara uygun davranışlar göstererek kendi benliklerinden uzaklaşmaya başlarlar.

2.      Kıyaslayan Ebeveyn

Onun çocuğu…

Bazı ebeveynler çocuklarını başka çocuklar ile kıyaslar. Aslında istemeden de olsa çocuğuna benliğini değiştir demiş olurlar. Dolaylı olarak başka bir çocuk ol demek gibi. Çocuk kendisini yetersiz hisseder ve ailesinin onayını almak için başka bir çocuk olma yoluna girer. Başka çocuk gibi giyinir, başka çocuk gibi oturur, kalkar, yemek yer ve bir başkası olmaya daha o zamandan başlamış olur.

3.      Kontrolcü Ebeveyn

Kontrolcü ebeveynler genelde çocuklarının ihtiyaçlarını tam olarak fark edemezler. Kendi çocukları üzerinde istedikleri hedeflere (okulda başarılı olması, kendi beğenilerine göre giydirme, arkadaş seçimlerine karışma) daha çok odaklanırlar ve bunun için çaba sarf ederler. Çocuk ailesinin taleplerini karşıladıktan sonra onaylanır ve kabul görür ve belki ödüllendirilir. Bundan dolayı çocuk bu onaylanmalarla birlikte ebeveynlerinin taleplerini karşılarken kendi ihtiyaçlarını yansıtamaz hale gelir.

Gerçeğinize yaklaştığınız, keşfettiğiniz, kabul ettiğiniz ve gerçeğinizi sevdiğiniz günler ?


Yazar
Seans Ücretleri
Seans süreleri 45 dakikadır. Hemen Randevu Al

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul